Freestyle szlalomról általában, szabályok

Sanyi, 2013-04-01 Utolsó módosítás: 2016-03-01
# freestyle szlalomról # tömören  

I. Általános ismertető:

I. Általános ismertető:

A freestyle slalom egy technikai (egy kerekezések, guggolások, ugrások) területe a görkorcsolyázásnak, amikor egyenes vonalban, egyenlõ távolságban (80 vagy 120 vagy 50 cm-es távolság) elhelyezett bójákat kell megkerülni. A trükksorok technikai és táncszerű elemek kombinációjából épülnek fel.
Versenyek tekintetében speed, battle és classic típus létezik.
Versenyzésen kívül igen elterjedt világ szerte rekreációs sportként, szabadidős tevékenységként is.

2017. február 28-ai dátummal új szabálykönyv jelent meg, ezért a korábban itt közölt leírás jelenleg a változások egy nagyon rövid kivonatával lett helyettesítve.

A legtöbb változás a "Classic Freestyle" kategóriát érintette, de van néhány változás más versenyszámokban is.
A teljes szabálykönyv a www.worldslalomseries.com oldalon érhető el, az alábbiak csak egy szűk kivonatként szerepelnek.

I. A Classic Freestyle Slalom versenyszám változása várhatóan látványosabb és szebb produkciókat fog eredményezni:
A "freestyle footwork/lábmunka" kritérium bekerült a technikai pontszámba. A nehézsége, sebessége és változatossága a bemutatott mozdulatoknak magasabb technikai pontszámhoz vezethet, de alap vagy egyszerű "freestyle footwork/lábmunka" a pontszám csökkenéséhez vezet majd. Erre példaként a legegyszerűbb azt felhozni, ha valakinek magasabb szintű trükkjei között csak nelson-ok vagy hasonló egyszerű lépések vannak, annak a technikai pontja kevesebb lesz, hiába csinált néhány értékes dolgot. Ez egy nagyon jó fejlesztés a "battle run" megjelenésű "freestyle" nélküli classic run-ok elkerülésének kikényszerítéséhez. Valószínűleg idővel látványosabb, szebb koreográfiákat fog eredményezni.

A footwork-ön kívül (technikai) trükként bemutatott mozdulatok mennyisége minimum 8db-ra lett meghatározva. Ha a versenyző kevesebb trükköt mutat be, vagy ezek közül a sikeres trükkök száma kevesebb mint 8db, akkor a versenyző kevesebb kap a változatosság hiánya miatt.
 
A végső pontszámok kalkulációja ugyancsak megváltozott. A maximum pontszám ezentúl 130 lesz két részre bontva. A technikai pontszám 10 és 60 között lehetséges, míg a művészi pontszám 0 és 70 között.

A trükk előadásmód még alaposabban lesz bírálva. A trükköket és közöttük az átmeneteket tisztán és precízen kell bemutatni. Ha egy bírónak bármi kétsége van a trükk végrehajtását illetően (minőség, lábletétel, bója vagy fordulatszám, stb.), akkor nem fogják a trükköt vagy az átmenet számba venni, vagy csak azt a részét, ami korrekten volt bemutatva.


II. Pair Classic Freestyle Slalom
A pontszámokat ugyancsak változás éri. A maximum pontszám a páros szlalomra mostantól 200 pont három alkategóriára bontva. A max. technikai pontszám 60 lehet, a művészi 70 és a szinkron mozgás pedig ugyancsak 70 lehet.

III. Speed Slalom:
A start és cél szenzorok magassága változott meg, továbbá ábrákkal lett illusztrálva a megfelelő és nem megfelelő indulás, hogy egyértelműbb legyen.
Kvalifikáció alatt a start szenzor magassága a padlótól számítva 40±2cm lett, míg a célvonalban levő szenzoré 20±2cm-re változott. A K.O.-ban továbbra sincs start szenzor, de a célban ugyancsak 20±2cm-re változott a szenzorok magassága. Ezek a változások hasznosak a szenzorátlépés elkerülése érdekében.

IV. Free Jump:
A Free Jump szabályok hivatalosan bekerültek a 2017-es WSSA szabályokba és már nem külön dokumentumként érhetőek el.