Csat cserélése Seba KSJ, WFSC, Trix, Trix2 és Trix Women modelleken

Sanyi, 2017-03-26 19:00:00
# Csat # Csere # SEBA # KSJ # Trix # Trix2 # Trix W  

A sérült csat cseréléssel javítható

A sérült csat cseréléssel javítható Mint minden korinak, így ezeknek a Seba modelleknek is (KSJ, WFSC, Trix, Trix2, Trix Women) megsérülhet a csatja használat közben, ha például beakad valamibe.

De szerencsére ez a meghibásodás javítható, habár elsőre úgy tűnhet, hogy mégsem, ezért ez a leírás segítségként szolgálhat ilyen probléma esetén.

Az alábbi leírás alapján hasonló kialakítású más görkori típusok is javíthatóak lehetnek. Ilyenek lehetnek például egyes gyorsasági görkorcsolya típusok is.

Szükséges alkatrészek

Szükséges alkatrészek Az itt látható képen szükséges alkatrészekkel lehet a csat cseréjét elvégezni. Kell egy a törött fogasléc tartó fülből és egy csavar és ellendarab, ami pl. a Seba High-on is a csatot tartja.
Ezek beszerezhetőek pl. Seba görik értékesítésével foglalkozó üzletekből.

Fogasléc eltávolítása

Fogasléc eltávolítása Első javítási lépésként a fogaslécet kell eltávolítani, amihez a képen látható módon csak ki kell húzni azt az ezt tartó törött fülből.

A bevarrt rögzítő fül eltávolítása

A bevarrt rögzítő fül eltávolítása Egy kis körömvágó ollóval öltésről-öltésre fel kell bontani a varrását a törött, bevarrt rögzítő fülnek, hogy azt aztán ki lehessen húzni a csatnak a nyelvéből.
Itt ügyelni kell arra, hogy tényleg minden öltést el kell vágni és a kis cérnaszálakat pedig ki kell húzni.

A szabaddá tett rögzítő fül cserélése

A szabaddá tett rögzítő fül cserélése A törött alkatrészt ki lehet húzni a csatnyelvből, ha annak már minden öltése el lett vágva. Ezután már nincs más hátra, mint az újat a helyére tenni.

Rögzítőcsavarhoz lyuk készítése (a legnehezebb rész!)

Rögzítőcsavarhoz lyuk készítése (a legnehezebb rész!) Most elérkezett a legnehezebb és legveszélyesebb javítási fázis, mert a rögzítőcsavarhoz a lyukat el kell készíteni.
Ehhez egy olyan fúrószárat kell választani, amivel akkora lyukat lehet fúrni, mint a rögzítőcsavar ellendarabjának a furatba illeszkedő átmérője (a bal oldali képrészen látható). A fúrás után érdemes lesz majd a ezt a kis ellendarabot belepróbálni az új alkatrészünkbe, amit cserélünk. Ennek pontosan kell illeszkednie bele.
A fúrásközben ügyelni kell arra, hogy ne sérüljön meg a görkorcsolya. Ehhez érdemes ezt a csatnyelvet kihajtani.
Ettől még fontosabb, hogy ne legyen személyi sérülés közben, mert a fúrószár óvatlan kezekben könnyen az ember kezébe szaladhat.
A lyuknak egyébként az új rögzítőfülnek a csatnyelvbe bújtatott részének kb. a közepénél kell lennie majd.

Csavarral rögzítés

Csavarral rögzítés Utolsó előtti lépésként most már csak a csavarral kell rögzíteni a cserélt alkatrészt. A csavar ellendarabját belülről kell beilleszteni úgy, hogy a középső része a műanyagba is beleilleszkedjen, amit elsőre elég nehéz eltalálni. Ezután felülről pedig bele kell tenni a csavart és meghúzni azt, miközben a kis ellendarab tartva van, hogy ne forogjon el.

Fogasléc visszaillesztése

Fogasléc visszaillesztése Most már csak a fogaslécet kell visszailleszteni a helyére, ami után máris használható a görkorcsolya újból. Remélem hasznos ez a kis útmutató és probléma esetén segítséget nyújt a javításhoz, így mindig a maximumon lehet korizni, mert ha baj van, akkor az úgy is orvosolható és nem kell aggódni, hogy valami baleset következtében a csat javíthatatlan sérülést szenvedne, hiszen az valójában cserélhető.