Shanghai Slalom Open 2013

Sanyi, 2013-08-07 12:17:08
# Shanghai # SSO # 2013  

I. Kína, Shanghai és a kínai emberek:

I. Kína, Shanghai és a kínai emberek: Először a legnagyobb különbségnek az időjárás tűnik, mert itt valóban forróság van, ami magasabb hőmérsékletnek érződik, mint otthon. A reptérről kiérve éjfél körül nyomban megcsapott a hőség, a magas páratartalom (min. ~80%) és a szennyezett levegő fullasztó egyvelege.

Ugyanakkor a környezetnek van egy nagyon sajátos varázsa, amihez hasonlót Európában még sosem tapasztaltam.

A szervezők nagyon komolyan vették a dolgukat és mindenki elé kimentek a reptérre és elvitték egy légkondicionált kisbusszal a szállodába.

Itt jegyezném meg, hogy Shanghaiban mindent légkondíciónálnak. Az autókat, a kis buszokat, nagy buszokat, Tescot, nagyobb boltokat, kis lepukkant éjjel-nappali közértet, éttermeket, görkorcsolya csarnokot még a legfelső emeleten is. Egy szóval minden légkondicionált, ami zárt térrel rendelkezik. Ez szerencsére nagy segítség az európaiaknak, mert enélkül nem lehetne túlélni itt.

 

  A másik nyomban szembeötlő különbség, hogy elsőre úgy tűnik, mintha Shanghaiban a városban nem szeretnének utakat a kínaiak, hanem egyszerűen autópályákat építenek, amelyeknek végül egy hatalmas kesze-kusza hálózata jön létre. Persze vannak normális utak is, de azok közül is számos 6...8 sávos. Én kis normál két sávos utakat csak régi házakat tartalmazó utcákban találtam.
A legfurcsább látványt persze a kis kétszintes kínai házikó mellett tornyosuló hatalmas felhőkarcoló látványa nyújtja.

Kínában járva az ember a végtelenséget látja leginkább... A végtelen távolságokat a városban, a végtelen sok embert, a végtelen sok közlekedési eszközt, a végtelen sok felhőkarcolót, a végtelen nagy energia felhasználást a végtelen....

 

  Kínában járva az ember a végtelenséget látja leginkább... A végtelen távolságokat a városban, a végtelen sok embert, a végtelen sok közlekedési eszközt, a végtelen sok felhőkarcolót, a végtelen nagy energia felhasználást a végtelen....

Első este csináltunk is egy kis night skating-et a városban ketten Tomás Pour-ral (CZE), aminek során érintettük néhány ilyen furcsa helyet és meglátogattuk a Huangpo, azaz a régi belváros azon részét, ahonnan jól látni Pudong, az új belváros villogó óriás felhőkarolóit.

Az egyik legnagyobb élmény görkorcsolyán egy ilyen metrópolisz hat vagy még több sávos útjain a kocsik között cikázva áthaladni a belvároson a fullasztó hőségben éjszaka a szitáló esőben, ami egyébként nyomban fel is szárad ezzel is növelve a páratartalmat.

A járdák egyébként gyakorlatilag nem gurulhatóak, mert mind térkockából van hosszában pedig látássérülteknek vezető vonalak vannak, így tényleg csak az úttestek maradnak, ahol viszont mindenki teljes káoszban közlekedik, így a görkorcsolya nem tűnik itt problémának a forgalom többi résztvevőjének.

 

  Gyalogosként a legveszélyesebb a zöld lámpánál áthaladni a zebrán, mert ekkor biztos, hogy szembe lehet kerülni néhány riksával (kerékpáros teherszállító eszköz), benzines robogóval, gáz üzemű robogóval, elektromos robogóval, vagy kerékpárossal. Fontos tulajdonsága ezeknek a járműveknek, hogy legalább két-három személy van rajtuk, vagy ha csak egy, akkor pedig legalább egy két zsák, vagy ágy vagy néhány doboz van a vezető mellett, felett, előtt, mögött vagy éppen alatt. Néhány riksán egy komplett ház teljes felszerelését fel lehet fedezni a háztartás egy hónap alatt termelt teljes hulladékmennyiségével. Szóval ezekkel kell a legjobban vigyázni a közlekedés során és nem a zebrán átmenni, hanem egyszerűen valahol két átkelőhely között az úton.

A legkínaiabb jelenség: egy hatalmas krákogás aztán egy még nagyobb köpés. Mindez kb. 10 másodpercenként. Szerintem onnan ered, hogy a légző rendszerük teljesen le van strapálva az ottani levegő miatt, így ezzel próbálnak könnyíteni a kellemetlenségeken, de az is lehet, hogy más miatt van.
Összességében Shanghai egy olyan város, amit mindenképpen látni kell, ha az embernek lehetősége nyílik rá, de viszont egyáltalán nem élhető város.

A legkínaiabb tevékenységek es megjelenési formák:
-Hihetetlenül kifejezéstelen arccal a semmibe meredni
-Valamiféle kütyü (tablet, telefon, stb.) érintőképernyőjét simogatni és pöckölgetni naphosszat. A jelenség mértéke az életkorral fordítottan arányos, tehát minél fiatalabb valaki annál inkább kütyüfüggő.
-A kínai popkultúra által létrehozott divat maximális követése öltözködésben és viselkedésben egyaránt. Tehát tiri-tarka ruhákat hordani. Férfiak által persze szigorúan női felsőket és nadrágokat. Elengedhetetlen a nulldioptriás szemüveg és a színes feliratos baseball sapkaszerűség. A feliratok gyakorta olyanok, mint például "Parental Advisory Explicit Content" vagy "I love weed" egy cannabis jellel. A kínai kislányok szeretnek néha beöltözni útszéli örömlánynak, ami öltözék cseppet sem zavarja a szüleiket hiszen "csak egy fiatal vadóc" a gyermekük és még talán büszkék is így rá.
Legfurcsább dolog, amit Kínában tehet az ember:
-fotózkodás a helyiekkel és autogram osztogatás

Hogyan végez egy kínai valamilyen tevékenységet (sport, munka, stb.):
Tomás említette, hogy látott egy kisgyereket, aki át akarta ugrani valami korlátot, ami kb. akkora volt, mint ő maga. Ez persze nem sikerült neki elsőre, meg másodikra sem. Odébb ment aztán csinált valami mást, majd hamarosan visszament és újból próbálkozott. Végül addig esett-kelt, míg végül átugrotta biztosan a korlátot. Aztán másnap a város egyik főterén láttam egy idősebb embert, aki papírsárkányt eregetett. De ez nem ám az fajta papírsárkány eregetés volt, amit mi itthon csináltunk gyerekkorunkban. Az egészből az sugárzott, mintha a világon az lenne a legfontosabb, hogy az a sárkány a madzag bégén olyan tökéletesen táncoljon, mint semmi más a világon. Ezeket nehéz leírni, mert látni kell, hogy milyen az, amikor a végtelen Kína végtelen sok polgára a végtelen tökéletességre törekszik abban, amit csinálnia kell.

II. Kínai ételek:

II. Kínai ételek: Igen, a kínai konyha valóban megérdemelne pár könyvet vagy még inkább pár lexikont, de én csak egy kis morzsáját tapasztaltam meg ott létem alatt.

Minden versenyző, szervező és bíró kapott egy kupon köteget, amivel egy helyi igazi kínai étteremben minden napra megkapta a reggelijét, ebédjét és vacsoráját méghozzá igazi kínai ételeket.

Felmerülhet a kérdés mit is jelenthet valójában az igazi kínai étel...
Ez valami olyan, hogy az európai embernek fogalma sincs arról, hogy éppen mit eszik, de ezt olyan szinten kell elképzelni, hogy olt olyan eset, amikor én disznóhúsnak gondoltam az ételt, másvalaki csirkehúsnak, megint más gombának és ugyanazt volt, aki marhahúsnak.

A húsételek általában valamiféle barna szósszal voltak leöntve, de volt, hogy panírozva voltak, de teljesen másképp, mint idehaza. A húsok kivétel nélkül édesre voltak csinálva.
Köretként elmaradhatatlan volt a rizs, de olyan szinten, hogy reggeli, ebéd és vacsora is rizs volt.

Minden napszakban Sprite-ot vagy Cola-t adtak az ételek mellé italként.
A reggeliben nem volt változatosság, mert az sült bacon, valami ánizsos sült kolbász és rizs volt mindig kivéve a megnyitó napján, mert akkor elvitelre kaptunk péksüteményeket.

Az ebéd általában kevésbé volt jó szerintem, mint a másik két étkezés, mert ilyenkor voltak azért elég furcsa íz világú ételek is felszolgálva.

Az ételek általában gyorsan emészthetőek, ezért néha éhes lettem egy-két óra múlva.
Kissé olyan energiamentesnek tűnik a kínai konyha, de ez még az idehaza elérhetőre is igaz szerintem.

III. Verseny és a kínai görkorcsolyázás:

III. Verseny és a kínai görkorcsolyázás: A kínaiak és úgy általában a távol keletiek technikai tudása messze magasabb, mint az európaiaké vagy a dél amerikaiaké, viszont amit csinálnak az már nem freestyle slalom, hanem wheeling slalom. Gyakorlatilag teljesen ötlettelenül néhány trükköt ismételnek folyamatosan végig a bójasoron, minél többször. Mindegyikük teljesen azonosan mozog és a különbségeket csak az hozza ki, hogy van a ki pl. a seven trükköt megcsinálja 30 bóján, míg az ellenfele csak 25-ön.

Ettől függetlenül magasan a legtechnikásabbak és igazából csak egyetlen egy versenyző van a férfi mezőnyben a világon, aki valamennyire felveszi a versenyt velük. Ő pedig Romain Lebois, de sajnos ismét nem sikerült legyőznie a kínaiakat és végül battle-ben harmadik lett.

Classic-ben már néhány különbség felfedezhető a kínaiak korcsolyázásban, de ez inkább csak a korizás mellett (szerintem feleslegesen) bemutatott néha táncszerű mozdulatok, néha pedig teljesen felesleges idétlenkedések a már említett kínai popkultúrából származó elemekkel. Nagyon fontos nekik, hogy néha útszéli örömlánynak, vagy pl. macskalánynak öltözzenek.
Classicben a helyezésnek megfelelően Yu Jin Seong (KOR) valóban valami egészen különlegeset tudott bemutatni. Igazából ez volt az általam eddig valaha látott legjobb Classic run.

Speed verseny során nagyon sok kínai az újfajta három, de kb. 10cm-es kerekeket fogadó sínt használta, de ennek ellenére Barbara Bossi (ITA) hagyományos megoldásokkal el tudta érni a második helyet.

A verseny egyébként parkettázott felületen volt megrendezve beleértve persze a slide versenyt is, amelyen Freezy (CHN) nem tudott részt venni, mert egy korábbi kvalifikációs versenyen kizárták, mert nem az általa előre meghatározott trükköt mutatta be, hanem valami mást. (Ez az előzetes trükk meghatározás csak Kínában folyik.)
Európaiak közül a kis Sergey Timchenko kiemelkedő teljesítményt nyújtott nagyon fiatal kora ellenére. Szépen csinálta a run-jaiban a Class-A trükköket.

IV. Kínai görkorcsolyák:

IV. Kínai görkorcsolyák: Tulajdonképpen szinte mindenki Seba görkorit használ, de nem ám az Európában megkaphatóakat, hanem az egyedi kínai tiri-tarka változatokat (frissítés: 2015-től már bárhol rendelhetőek az egyedi szín-összeállítású modellek(.

A Trix féleségeken elég elterjedt hátul az achilles ín felett levő részen egy gumi harang, ami által kevésbé fogja vissza a bankszárat a bőrből/műbőrből készült külső réteg.

Ki volt állítva a Seba Street szériából egy karbon változat, ami olyan, mint a CJ Wellsmore Pro modell, de nincs rajta a slide plate és alusín van az alján 80mm-es kerekekkel.

Némelyik Seba görkorin rajta volt a gyártást végző cég címkéje is, ami így a Marco Skates-nek tűnik.

A Trix2 is megtekinthető volt, ami a High Light műanyag vázszerkezetének és a normál Trixnek a keveréke, de erre már nem lehet majd normál bakancsszárat tenni, mert csak a háromszögeknek van kialakítva a helye.